752x395-belge-zorunlulugu-getirilen-meslek-sayisi-117ye-cikti-1542118600818-jpg-webp

Belge Zorunluluğu Getirilen Meslek Sayısı 117’Ye Çıktı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, iş dünyasının uzun süredir talep ettiği 36 yeni tehlikeli meslekte, “Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu getiren Bakanlık Tebliği”nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, “Yayımlanan son tebliğle belge zorunluluğu getirilen meslek sayısı da 117’ye çıkmış oldu.” ifadesini kullandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, çalışma hayatında kalite ve verimliliği artırmak, iş kazalarını en aza indirmek amacıyla Bakanlık, 36 mesleğe daha “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirdi.

Açıklamada, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan Yeni Ekonomik Program kapsamında sanayinin ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli ara eleman ihtiyacı için bir dizi tedbiri hayata geçirdiklerini belirten Selçuk, “İş dünyasının uzun süredir talep ettiği 36 yeni tehlikeli meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu getiren Bakanlık Tebliği, 11 Kasım 2018 tarihli ve 30592 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan son tebliğle belge zorunluluğu getirilen meslek sayısı da 117’ye çıkmış oldu.” ifadesine yer verdi.

Uluslararası akredite Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin Türk iş gücüne büyük prestij kazandırdığını vurgulayan Bakan Selçuk, son tebliğle inşaat işçisi, tornacı, elektrik pano montajcısı, otomotiv gövde onarımcısı, boyama operatörü, iplik operatörü, liman kuru yük operasyon elemanı ve frezeci gibi mesleklere de Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini kaydetti.

Tebliğin yayım tarihinden bir yıl sonra bu mesleklerde zorunluluğun başlayacağını ifade eden Bakan Selçuk, “2019 yılı sonuna kadar tebliğlerde yer alan mesleklerde belge almak isteyen çalışanların sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Böylece bu zorunluluğun iş dünyasına ilave bir külfet yaratmasının da önüne geçmiş bulunuyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Kamuoyuna-Duyuru-jpg-webp

Gastronomi Tesisi Açabilmek İçin Aşçı Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Geldi!

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te 16 Mart 2023 tarihinde yapılan değişiklikle; gastronomi tesislerinin sağlaması gereken niteliklerin belirtildiği 26. maddede düzenleme yapılarak gastronomi tesislerinin sağlaması gereken nitelikler arasına MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı da eklenmiştir. Yapılan düzenleme ile tesis sahibinin/ortağının gastronomi dalında, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen Aşçı Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunması durumunda gastronomi tesisi açılabilecektir.

Ayrıca gerçekleştirilen değişiklikle bu tesislerde istihdam edilen mutfak şefi için de gastronomi alanında; ulusal veya uluslararası örgün eğitim kurumlarından diplomasının veya Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen Aşçı Mesleki Yeterlilik Belgesinin bulunması şartı getirilmiştir.

Böylelikle Kurumumuz tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek gastronomi alanında Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmış kişilerin gastronomi tesisi açabilmesinin ve gastronomi tesislerinde mutfak şefi olarak çalışabilmesinin önü açılmıştır.

İlgili Yönetmelik değişikliği için tıklayınız…

Yapılan düzenleme;

Gastronomi tesisleri
MADDE 26
(1)
(2) Gastronomi tesisleri aşağıda belirtilen nitelikleri taşır:
a) Aşağıda belirtilen niteliklerden en az bir tanesinin sağlanması gerekir.

4) Başvuru sahibi gerçek kişinin veya tüzel kişinin hâkim ortağının veya hisselerin çoğunluğuna sahip ortaklarının gastronomi dalında; ulusal veya uluslararası örgün eğitim kurumlarından diplomasının veya Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen Mesleki Yeterlilik Belgesinin olması,

b) (a) bendine ilave olarak bu tesislerde;

6) Mutfak şefinin gastronomi alanında; ulusal veya uluslararası örgün eğitim kurumlarından diplomasının veya Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen Mesleki Yeterlilik Belgesinin veya ödülünün bulunması ya da yerel, ulusal veya uluslararası tanınırlığının olması; başka bir ulusa ait mutfağa yönelik olarak faaliyet gösterilmesi durumunda, bu alanda eğitimli mutfak şefinin istihdam edilmesi,

nitelikleri aranır.

GD56M9MWAAIrIuR-jpeg

Mesleki Yeterlilik Belgesi Teşvik Başvuru Sürelerini Uzatıyoruz.

Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan;

Teşvik Başvuru Sürelerini Uzatıyoruz. Nitelikli ve belgeli işgücü sağlamak için mesleki yeterlilik belgesi olan vatandaşlarımız ile özel politika gerektiren kadın ve gençlerimizin istihdama katılmalarına destek oluyoruz. 31.12.2025 tarihine kadar uygulanmaya devam edecek ve 54 aya kadar faydalanılabilecek teşvik süresi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle 31.12.2026 tarihine kadar uzatılabilecek. Böylelikle vatandaşlarımız için oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçiyoruz.